Área de Turismo – Ayuntamiento de Quart de Poblet

Àrea de Turisme

Ajuntament de Quart de Poblet

   

CISTERNA MEDIEVAL (Bien de Interés Cultural)

Situada en el subsòl de l’actual Plaça de l’Església, en ple centre històric trobem una de les poques cisternes d’origen medieval que es conserven a la Comunitat Valenciana. Hi ha diversitat d’opinions sobre l’època en què es va construir, un dels últims estudis (“Quart de Poblet: Història, Art i Geografia” (2012)) ens diu que és d’època islàmica, encara que es desconeix en què segle es va dur a terme.

En origen es va fabricar per a proveir d’aigua a tota la població i va estar en ús fins que la xarxa d’aigua potable va arribar al municipi. L’edificació té dues parts: unes escales per les quals s’accedia a la font de la qual s’extreia l’aigua i l’espai que corresponia al depòsit, on s’emmagatzemava l’aigua. Tant l’escala, com el depòsit, estan coberts per voltes de canó pintades amb calç. La font ha desaparegut, obrint-se una porta que comunica totes dues estades per a la seua visita. Al depòsit s’accedia mitjançant dos buits que hi havia en la part superior i feien de respirador.

L’escala compta amb una amplitud d’1,80 metres en la part de l’entrada, eixamplant-se segons es va descendint arribant als 2,70 metres en la seua part més baixa. El depòsit és de planta rectangular amb unes mesures de quinze metres de llarg per sis d’ample i set d’altura.

La cisterna s’omplia una vegada a l’any amb l’aigua que arribava des del Túria, pel braç del molí de la séquia de Quart. Primer es buidava, netejava i es desinfectava amb calç. L’ompliment es feia en els mesos de desembre o gener, aprofitat que els mesos de major consum havien passat. Com eren necessàries de 10 a 20 hores per a realitzar l’operació, esta es prolongava durant dues o tres nits, des de les nou fins a les tres del matí, el necessari per al proveïment anual de tota la població.

En 1875 es va fer una primera renovació, quan a més es va construir la caseta per a l’encarregat de manteniment. En 1981 es va rehabilitar per a donar-li un ús cultural com a sala d’exposicions, afavorint la seua conservació i respectant l’estructura original. Es va destruir la caseta i es va edificar l’actual entrada a nivell del sòl, sent una porta amb arc de mig punt i rajola massissa amb enreixat de ferro. A més, es va canviar el revestiment de les escales, que era de pedra, per rajola de fang cuit. L’interior es va il·luminar i es va obrir la porta per a accedir al dipòsit.

Aquell mateix any, 1981, es va declarar monument històric- artístic i arqueològic, la qual cosa en canviar-se la llei de Patrimoni Històric Espanyol passa a ser Bé d’Interés Cultural (BIC), figura de màxima protecció.

Actualment es troba en un nou procés de rehabilitació.

Fonts:

Hermosilla Pla, J. (dir.) (2012): “Quart de Poblet. Historia, Arte y Geografía”. Facultad de Geografía e Historia. UV – Ajuntament de Quart de Poblet.

Honrubia García, Paula (2018): ” El Patrimonio Hidráulico de Quart de Poblet”. Ayuntamiento de Quart de Poblet.